10 dec. 2010

Aurul curat al Crăciunului




"A mai trecut un an, se mai aproprie un Crăciun... Dar oare chiar se aproprie? Zvonul lui care se auzea altădată atât de bine, atât de aproape, a dispărut. Nici măcar colindători nu mai sunt. Aşa cum cântau, prin metrouri şi prin tramvaie, puşi pe fugă sau răsplătiţi cu un covrig, aminteau, totuşi, că ne aflăm la vreme de sărbătoare. Iniferenţa ne cuprinde ca gheaţa. Dacă o vom lăsa să ne transforme în sloiuri, în curând vom căuta Crăciunul în dicţionare şi în amintirile celor care l-au apucat. Bătrânii, de pildă. Bunicii. Cele mai frumoase Crăciunuri din lume se află în amintirile lor. Pe vremea aceea, zăpezile nu lipseau niciodată, iar colindătorii veneau direct din ieslea Domnului Hristos. Era atâta magie, că se auzeau şi zborul îngerilor prin cer.

Sărbătorile creştine ale românilor au avut totdeauna o taină care i-a ajutat pe oameni să se simtă cu adevărat fericiţi. Bătrânii noştri îşi cunoşteau sufletul mai bine decât noi. Ştiau că fără păstrarea neclintită a tradiţiei, sensul bucuriei se pierde. Celebrau datinile ca pe o iniţiere în fericire, însoţindu-le de post şi rugăciuni. Postul înseamnă viaţa în numele lui Hristos. Efectele sale sunt nepreţuite. Pentru trup, postul este o cură de sănătate, iar pentru suflet, un mod de a atinge beatitudinea: mintea devine mai clară, puterea de concentrare sporeşte, sufletul trăieşte o stare de pace şi de iluminare. Poate din cauza asta rugăciunile din preajma Crăciunului sunt aşa de puternice. Poate de asta se împlinesc. Fiindcă sunt făcute cu trup şi suflet curat. Gândurile noastre ajung mult mai repede în cer, sunt primite cu mai multa bunăvoinţă. Dumnezeu ne lasă să-L vedem în fereastră, să credem, să-L ştim.
Şi mai are şi Crăciunul o taină: colindele. Aşteptarea lui trebuie să fie mereu însoţită de cântece despre stea. Doar ele aprind cu adevărat sărbătoarea, doar ele ştiu drumul spre ieslea cu Pruncul Sfânt...


Şi uite aşa ajungem la daruri. Aurul curat al Crăciunului. Chiar dacă nu suntem la fel de bogaţi ca magii cei din poveste, o firimitură de pâine tot putem dărui. Nu contează că-i mică, contează că-i dat cu suflet bun. Îngerii o s-o transforme în cozonac. Bine dai, bine ai. Mai ales acum, în pragul Crăciunului, darurile noastre ne rezervă un loc în rai.

Sărbători fericite! Să păşim sănătoşi împreună, către magica noapte a Naşterii Domnului!"

Sânziana Pop (Asul Verde)


În oraşul Vitleem

În oraşul Vitleem,
Veniţi boieri, să vedem,
Că astăzi ni s-a născut
Domnul Cel făr' de-nceput.

Şi astăzi ni s-a umplut
Prorocia de demult
Că se va naşte Hristos,
Mesia, chip luminos.

Din Fecioara Maria
Din neamul Iui Avraam,
Din sămânţa lui David
Din Duhul Sfânt zămislit.

Trei Crai de la Răsărit
La-nchinarea au venit,
Daruri scumpe aducând,
Şi către Hristos cântând.

Culcă-Te-mpărat ceresc,
În sălaş dobitocesc,
Te culcă pe fân uscat,
De îngeri înconjurat!

Craii Te vor lăuda
Şi mărire Îţi vor da
Slavă întru cei de sus
Şi jos, pace, pân' la Apus.




Niciun comentariu: